JAA

VIERAILIJALTA: Ninnit ja Nuutit

Jos tunnet ujostuvasi, on toivoa. Sielusi on siis elossa.

Jos piiloudut muuriesi ja luonneroolisi taakse, voidaan aitoutesi vielä löytää. Jos ujoutesi on rikottu, voidaan sielusi silti eheyttää.

                                                                                                                                                                              -Juhani Mattila

Olen työskennellyt tyttö- ja naistyön parissa yli kymmenen vuoden ajan. Heittäytyminen poikien ja miesten maailmaan Poikien Talon kautta on mielenkiintoista ja antaa ihanasti kontrastia moniin asioihin. Toisaalta kun mietin omaa lokikirjoitustani, tuntui hyvin haastavalta tavoittaa poikien maailmaa koska uskoin etten minä tiedä siitä mitään. Asiat jotka ovat kulkeneet kanssani yhtä kauan kuin olen tehnyt nuorten parissa työtä ovat olleet ujous ja herkkyys. Jostain syystä ujous, hiljaisuus ja yksinäisyys ovat olleet ne yleisimmät haasteet mitä kohtaamillani nuorilla on ollut.

Kun mietin näitä asioita, tohdin väittää niiden olevan melko samankaltaisia poikien maailmassa kuin tyttöjenkin. Ujous persoonallisuuden piirteenä on samankaltainen molemmilla. Tytöille se historian valossa kuitenkin lienee enemmän myönteinen piirre kuin pojille. Vieno ja ujosteleva tyttö kuvastaa profiililtaan entisaikaan niin sanottua kunnollista tyttöä ja hyväksyttyä naisen kuvaa. Ujo- sanakin polveutuu morsiamen kasvot peittävästä huivista joka hänellä oli yllään siirtyessään syntymäkodistaan tulevan puolison kotiin. Vastaavasti pojille ja miehille ujous ja herkkyys on tuskin tuonut paljoakaan lisää arvostusta elämänpiirissä missä vahvuus niin fyysisesti kuin henkisesti ovat mitanneet miehen kautta aikojen.

”Tiedättehän, että jos jotakuta säikäyttää kovin usein, hän muuttuu helposti näkymättömäksi, sanoi Tuu-tikki pistäen suuhunsa maamunan, joka muistutti pientä mukavaa lumipalloa.”

Nojaa. Tuota Ninniä säikytteli pahasti eräs täti, joka oli ottanut tytön hoiviinsa, vaikkei pitänyt hänestä. Tapasin tädin, ja hän oli kauhea. Ei vihainen, käsitättekö, sellaisenhan voi ymmärtää. Hän oli vain jäätävän kylmä ja ironinen.”

Katkelma Ninni- näkymätön tyttö on Muumisarjasta, jossa Ninni päätyi Tuu-tikin avustuksella muumitaloon, jossa häntä hoidettiin, rohkaistiin ja vahvistettiin. Ei millään erityisellä hoitomuodolla vaan vain aidolla läsnäololla, kuulemisella ja näkemisellä sekä tunteella osallisuudesta ja kuulumisesta. Hiljalleen Ninni vahvistui.

Satua, mutta silti hyvin totuudenmukainen kuvaus tämän ajan Ninneistä ja Nuuteista, nuoren kokemuksesta ja prosessista jossa näkymättömyys ja se miten herkkyys on saanut negatiivista palautetta on aiheuttanut sen, että se kätketään. Onhan helpompaa piilottaa herkkyys kuin antaa sen olla ja näkyä kritiikistä ja arvostelusta huolimatta. Ujous onkin ihmisen suojana ikään kuin ihona joka suojelee herkintä ydintä haavoittumiselta ja nöyryytyksiltä.

Ujoutta ei voida määrittää yhdellä tavalla vaan se on moniulotteinen ja hyvin yksilöllinen. Ujoutta on meissä jokaisessa mutta erona ihmisten välillä on siinä kuinka hyvin on kosketuksissa omaan ujouteensa. Toinen enemmän ja toinen vähemmän, joku ei ollenkaan. Myös se millä tavoin ujouden pyrkii piilottamaan on yksilöllistä. Toinen meistä piilottaa sen ehkä aggressiivisen käyttäytymisen keinoin kun toinen taas vetäytymällä ja väistelemällä tilanteista toisten ihmisten kanssa. Eristäytyminen on seurausta epämiellyttävien tilanteiden karttamisesta ja itsensä suojelemisesta. Ujous ja ulkopuolisuuden tunne liittyvätkin monella tapaa yhteen.

Ujous ja häpeä liitetään usein yhteen mutta todellisuudessa ne ovat ihan kaksi eri asiaa. Ujoudessa ei ole mitään hävettävää. Siitä huolimatta ujous koetaan persoonallisuuden osaksi jota hävetään ja yleisesti ihaillaankin sosiaalisesti hyvin ulospäin suuntautuneita ihmisiä – suorittajia – jotka pystyvät tunteettomiinkin ratkaisuihin sekä estottomia ja jossain tapauksissa jopa röyhkeitäkin ihmisiä. Nämä ovat kriteereitä jotka liitämme nykymaailmassa menestyjiin vaikka sitä ääneen ei sanottaisikaan. Tässä kohtaa meidän olisi hyvä pysähtyä miettimään miksi olemme neuvottomia ja avuttomia koulukiusaamisen ja työpaikkakiusaamisen edessä sekä miksi pidämme viihteenä julkista nöyryytystä.

Voisimme rakentaa myös kulttuuria jossa ujous kieltämisen sijaan nähdään vahvuutena ja sitä kunnioitetaan. Menestyjä olisikin se ujo Ninni tai Nuuti joka on tunneherkkä, vastuuntuntoinen, empaattinen, muita kuunteleva ja muut näkevä. Hänellä olisi jokaisessa kasvun vaiheessa tila ja aika liikkua sosiaalisessa kentässä omassa tahdissa ja rytmissä aikuisen hyväksyvän ja arvostavan katseen alla.
Poikien Talo on kuten Saku Vaskivuo omassa lokikirjoituksessaan kuvasi ”turvasaareke” myös tässä asiassa. Paikka missä ujous saa hyväksyvän katseen myös poikien maailmassa ja näin ollen voi eheyttää monta rikottua sielua.

Maarit Saarnivala
Oulun Tyttöjen Talon johtaja

Lähteet: Mattila Juhani; Ujoudesta, yksinäisyydestä

 

← Takaisin