JAA

VIERAILIJALTA: Kesä ja ”liikaa” lomaa

On kesän aika ja odottaa kauan kaivattu kesäloma, toisilla pitempi ja toisilla lyhyempi. Myös Poikien Talo saa päätökseen ensimmäisen toimintavuotensa Oulussa. Kesällä on hyvä aika pysähtyä miettimään kulunutta vuotta ja miettiä millä tavoin Poikien Taloa voidaan viedä eteenpäin, jotta tavoitetaan vielä enemmän niitä nuoria, ketkä tarvitsevat aikuisen tukea ja ”järkevää” tekemistä vapaa-ajalle. Ainakin omin silmin Poikien Talon ensimmäinen vuosi on sujunut hyvin ja Poikien Talo on löydetty oululaisten keskuudessa.

Edelliset kirjoittajat Teemu ja Sari toivat esille ehkäisevän työskentelyn ja varhaisen puuttumisen tarpeellisuudesta ja merkityksestä. Kuntien on tärkeää miettiä omia palveluverkkojaan, että miten pystytään tavoittamaan mahdollisia ”syrjäytymisuhan” allaolevia nuoria entistä aiemmin ja tehokkaammin. Tämän hetkisen taloustilanteen keskellä on mukava huomata, että useat järjestöt ja yhdistyksen luovat uutta toimintaa ja uusia toimintamalleja, tästä erittäin hyvänä esimerkkinä Poikien Talo.

Kun puhutaan lastensuojelusta ja lastensuojelun roolista sosiaalipalveluiden kentällä, puhutaan yleensä korjaavasta työstä. Lastensuojelun asiakkaaksi ”päädytään” yleensä silloin, kun peruspalveluista ei saada enää riittävää tukea. Puhuttaessa lasten ja nuorten tekemisistä ja ongelmista, tulee meidän vanhempien katsoa myös itseämme peilistä. Hyvin usein syyt lasten ja nuorten käyttäytymisen löytyy yllättävänkin läheltä.

Aslak toikin esille oman leiviskänsä Suomen vanhempainliitossa ja omasta mielestä tärkeitä sanoja, osallisuus ja vanhemmuus. Vaikka Oulussakin on hyvin paljon erilaisia palveluita ja järjestöjä, pitää myös katsoa kiven alle. Vanhempien tehtävänä on olla aidosti kiinnostuneita lasten ja nuorten asioista ja tekemisistä. Vanhempien osallisuudella on kokoajan isompi merkitys, varsinkin kun lasten ja nuorten ”elinpiiri” on laajentunut somen esiinmarssin myötä.

Mitä tavoin vanhemmat voivat olla osallisina lasten elämään ja toimia vastuullisena vanhempana? On tärkeää, että vanhemmat luovat lasten kanssa pelisääntöjä pienestä pitäen. Mikäli lapsen ei ole esimerkiksi tarvinnut kertoa ala-asteikäisenä keiden kavereiden luokse on menossa tai milloin on tulossa kotiin, ei lapsi varmaankaan yläasteikäisenäkään ala kyseisiä asioita kertomaan. Mielestäni on tärkeää keskustella pienenkin lapsen kanssa asioista ikätason mukaisesti. Vanhempien pitää ja tulee olla tietoinen oman lapsen elämästä, missä lapsi viettää aikaa ja kenen kanssa. Vanhemmilta pitää löytyä rohkeutta olemaan ”vastuullinen” vanhempi. Ja koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutoksia omiin toimintatapoihin. Vanhempana on myös helpompi pyytää apua ennen kuin on jo liian myöhäistä, jos on kärryillä mitä omalla lapselle kuuluu.

Opinahjojen suljettua on lapset ja nuoret kirmanneet kesälomille. Vanhemmille ei välttämättä ole suotu yhtä pitkiä lomaoikeuksia. Kesäloman aikana korostuukin vanhempien ja nuoren välinen luottamus ja nuoren kanssa tehty kasvatustyö. Toivottavasti lämpimän ja rauhallisen kesän jälkeen kesäloma ei ole ollut ”liian pitkä”.

Veli-Pekka Nikula
Oulun kaupungin lastensuojelun ohjaaja

← Takaisin