JAA

Kesän 2020 reissut

Me Poikien Talolla olemme perinteisesti järjestäneet kesällä erilaisia reissuja ja leirejä käyden niin Tampereella, Tallinnassa kuin erilaisissa luonnonnähtävyyksissäkin. Koronarajoitusten hellittäessä 01.06. alkaen pääsimme järjestämään kaksi reissua myös tänä kesänä. Tässä blogitekstissä kerromme enemmän reissuista: mitä teimme siellä, miksi lähdimme reissuun ja mitä osallistujat siitä pitivät.

Pikku-Syötteen reissu 07.-09.07.2020

Toteutimme kahden yön reissun Pikku-Syötteelle neljän täysi-ikäisen kävijämme kanssa. Yövyimme Pikku-Syötteen nuorisokeskuksella.

Vattukurun luontopolulla.

Tiistai 07.07.2020: Kokoonnuimme Talolle yhdeksältä aamulta, joimme porukalla aamukahvit ja pakkauduimme vuokrattuun minibussiin ja suuntasimme keulan kohti Pikku-Syötettä. Rattoisan, rupatteluntäyteisen ajomatkan jälkeen saavuimme Pikku-Syötteen hienoihin maisemiin, majoittauduimme ja söimme vatsamme täyteen. Päätimme käydä vetreyttämässä jalkojamme Vattukurun luontopolulla, joka on parin kilometrin mittainen rinkulareitti. Polku laskeutuu häikäisevän kauniin luonnon läpi kurun pohjalle, jossa kurun seinämiä kiviröykkiöineen voi ihastella laavulla istuskellen ja nuotion rätinästä nautiskellen. Muutama reissulainen uskaltautui myös kiipeämään polkuja pitkin kurun seinämien päällä ihastelemaan maisemia. Taivas ripsautti selkäämme pariin otteeseen jonkin verran vettä, mutta se ei menoa ja tunnelmaa haitannut. Palattuamme Pikku-Syötteelle siirryimme viettämään rauhaisaa iltaa saunan ja lautapelien merkeissä.

Läskipyöräilemässä

Keskiviikko 08.07.2020: Keskiviikon aktiviteettina oli odotettu ja osallistujien toivoma läskipyöräily. Lähdimme aamupäivästä laskeutumaan Pikku-Syötteen päältä kohti Myllykoskea. Koska voimavarat olivat hyvät ja sääkin mitä mainioin Myllykoskelle saavuttuamme, päätimme jatkaa matkaa vielä Myllykoskelta eteenpäin. Matkaa kertyi lopulta huikeasti, sillä koko reitin pituudeksi tuli 23 kilometriä! On hyvä muistaa, että osa osallistujista ei ollut läskipyöräillyt koskaan aiemmin tai ei muutenkaan juuri pyöräile, joten yli 20 kilometriä Pikku-Syötteen vaihtelevassa maastossa on huikea suoritus. Vieläkin hämmästyttävämpää oli, kuinka kaikki pyöräilijät silti jaksoivat hymyissä suin ja mukisematta pyöräillä koko matkan. Sateinen kesä näkyi reitillä selkeästi, sillä polku oli paikoitellen muuttunut mutamössöksi ja toisaalla puolestaan maa-aines oli huuhtounut pois paljastaen juurakon ja kivikon. Pyöräilyn jälkeen kelpasi syödä ja lepäillä, kunnes jälleen vietimme illan saunoen ja lautapelejä pelaillen.

Jousiammunta innosti!

Torstai 09.07.2020: Torstaiaamupäivällä kokeilimme, ja osa vetresti, taitojamme jousiammunnassa. Pienen alkuhakemisen jälkeen nuolet alkoivat hienosti löytää tiensä kohti maalien keskustaa ja onnistumisia havaittiin. Sitenpä pystyimme siirtämään maalit useampaan otteeseen vähän kauemmaksi. Jousiammunnan, tavaroiden pakkaamisen ja ruokailun jälkeen aloitimme kotimatkan, jonka aikana kävimme vielä ihastelemassa maisemia Hampusvaaran laelta. Oikein mukava reissu kaiken kaikkiaan!

Reissu Ärjään 15.-16.07.2020

Toteutimme yhden yön reissun Kajaaniin ja Oulunjärvellä sijaitsevaan Ärjänsaareen kolmen täysi-ikäisen kävijämme kanssa. Yövyimme Joutenlammen leirikeskuksessa.

Kajaanin linnanrauniot

Keskiviikko 15.07.2020: Kokoonnuimme jälleen Talolle yhdeksältä, joimme aamukahvit ja suuntasimme porukalla kauppaan ostamaan naposteltavaa ja muuta pientä syötävää ja juotavaa. Reissuihinn kuuluu äpöstäminen ja muunlainen herkuttelu, joten pitihän se iltapelailuja varten käydä hakemassa naposteltavaa.

Kauppareissun jälkeen hyppäsimme auton kyytiin ja aloitimme matkamme kohti Joutenlampea. Matkalla pysähdyimme Kivesvaaralla Jättiläisenmaassa kahvilla ja ihastelemassa maisemia. Joutenlammelle saavuttuamme ja majoiduttuamme päätimme ajaa Kajaaniin syömään. Samalla tutustuimme Kajaanin linnanraunioihin sekä Kalkkirannan läheiseen ympäristöön. Yksikään kävijöistämme ei ollut aiemmin käynyt Kajaanissa, joten kaikki saivat varmasti uuden kokemuksen. Kajaanista palasimme Joutenlammelle viettämään iltaa pelaillen, saunoen ja napostellen. Muutama hurja sielu uskaltautui myös uimaan.

Ärjän huikeat hietikot

Torstai 16.07.2020: Heräsimme aikaisin aamusta, pakkasimme tavaramme ja kävimme runsaalla ja maittavalla aamiaisella. Sen jälkeen kiiruhdimme Kalkkirantaan, jotta ehdimme höyrylaiva Koutan kyytiin ja risteilylle kohti Ärjänsaarta. Ärjänsaari on Oulunjärvellä keskellä Suomen suurinta sisävesiselkää sijaitseva paratiisisaari, jonka rantaviiva on suurilta osin hiekkaa ja hiekkarinteitä. Noin 2,5 tunnin mittaisen risteilyn jälkeen viimein saavuimme Ärjään ja lähdimme kiertämään sitä, ehtien kiertää noin puolet Ärjästä, kunnes meidän piti suunnata askeleemme kohti laivalaituria paluumatkaa varten. Ehdimme kuitenkin hyvin nauttia Ärjän monipuolisesta luonnosta ja hiekkadyyneistä sekä paistaa makkarat kalamajalla. Myöskään Ärjässä kukaan kävijöistämme ei ollut aiemmin käynyt. Paluuristeilyn jälkeen lähdimmekin kotimatkalle. Jälleen hieno reissu, jota kiritti mitä upeimmat kelit!

Miksi reissuja tehdään?

Pyysimme osallistujilta reissun jälkeen palautetta webropol-kyselyllä, jossa kysyimme, mikä oli osallistujien mielestä mukavinta reissulla ja mitkä asiat saivat heidät lähtemään leirille. Vastauksissa toistuivat yhdessäolo ja yhdessä tekeminen, retket ja maisemat. Pari osallistujaa kertoi lähteneensä mukaan saadakseen uusia kokemuksia ja yksi totesi lähteneensä mukaan, koska aiemmat kokemukset Poikien Talon reissuista ovat olleet positiivisia.

Kysyimme osallistujilta myös, miksi tämän kesän kaltaisia reissuja kannattaa tehdä. Osallistujat vastasivat:

”Voi saada uusia kokemuksia ja mielenkiinnon kohteita, joihin muuten ei olisi mahdollisuutta.”
”Ne on mukavia tapahtumia esim pitkän korona kevään jälkeen. Tai jos omaa reissua ei ole niin on kuitenkin toiminta jossa voi reissata.”
”Minulla ainakaan ei mahdollisuutta reissailuun muuten ole, joten nämä ovat aina mahtavia mahdollisuuuksia.”
”Että poikien talon toiminnassa on enemmän vaihtelua eikä aina pelkästään samanlaista.”
”Tietysti sen takia että ne on mukavia mutta ehkä myös sen takia että on jotain mitä voi innolla odottaa ympäri vuoden.”
”Reissut ovat hyvää vaihtelua arkeen ja niissä pääsee kokemaan uusia asioita.”

Leirien ja reissujen ajatuksena onkin, mukavan tekemisen ja yhdessäolon lisäksi, tarjota ja mahdollistaa uusia kokemuksia ja elämyksiä kävijöillemme. Yhdessä saadut kokemukset lisäävät yhteenkuuluvuutta ja porukkaan kuulumista. Reissulle lähtiessä matkaajat myös ottavat irtioton arjen rutiineista, mikä antaa energiaa arjen askareisiin. Osallistujilta saadun palautteen perusteella reissuja kannattaa siis jatkossakin tehdä.

Juho Ljokkoi
teksti ja kuvat
Kirjoittaja on Oulun Poikien Talon ohjaaja

← Takaisin