• Etusivu
  • Blogi
  • VAPAAEHTOISELTA: Vapaaehtoisena Poikien Talolla
JAA

VAPAAEHTOISELTA: Vapaaehtoisena Poikien Talolla

Olen toiminut Poikien Talolla vapaaehtoisena tämän vuoden helmikuusta lähtien Ovet auki -toiminnassa. Tuon tässä kirjoituksessa esille kokemuksiani kyseisestä toiminnasta vapaaehtoisen näkökulmasta.

Miksi alun perin päätin lähteä vapaaehtoiseksi Poikien Talolle? Luin noin vuosi sitten paikallislehdestä artikkelin, jossa kerrottiin Oulussa hiljattain käynnistyneestä Poikien Talosta, sen toiminta-ajatuksesta sekä mahdollisuudesta tehdä vapaaehtoistyötä talolla. Poikien Talon toiminta-ajatus puhutteli ja tuntui tärkeältä. Ajattelin, että on upeaa, että pojille ja nuorille miehille on olemassa paikka, jossa he voivat luotettavien aikuisten seurassa keskustella asioista, osallistua eri toimintoihin ja kohdata samanikäisiään. Tunne yhteenkuuluvuudesta ja yhdessä tekemisen ilo ovat tärkeitä asioita ja sitähän Poikien Talo pojille ja nuorille miehille tarjoaa. Nyt kun olen ollut puoli vuotta vapaaehtoisena Talolla, voin sanoa, että iloa ja hymyä olen nuorten kasvoilla nähnyt!

Mitä vapaaehtoistyö on sitten käytännössä ollut? Olen noin kerran kuukaudessa osallistunut muutaman tunnin ajan Ovet auki -iltaan ja ollut illassa henkilökunnan eli joko Jussin tai Matin mukana. Osallistuminen talon toimintaan ei ole vaatinut mitään poikkeuksellisia kykyjä tai taitoja. Tärkeintä on ollut läsnäolo eri tilanteissa. Itse vapaaehtoistyö on pääasiassa koostunut talolla käyneiden poikien kanssa juttelusta ja yhdessä tekemisestä eri asioiden parissa. On ollut esimerkiksi yhteisiä pelituokioita, ruoan laittoa ym. Kaiken kaikkiaan illat ovat olleet rentoa yhdessäoloa.

Talolla tapaamani nuoret ovat olleet hyvin sympaattisia ja osan heistä olen ehtinyt tavata useaan otteeseen. On myös ollut hienoa huomata, kuinka nuoret ovat keskenään löytäneet jutun aiheita ja yhteistä tekemistä. Keskeistä avoimelle toiminnalle on ollut se, että nuoret ovat voineet toimia niissä oman mielenkiintonsa mukaan ja olla paikalla sen aikaa kuin omaan aikatauluun on sopinut. Tuntumani onkin, että nuoret ovat viihtyneet avoimessa toiminnassa ja löytäneet talolle hyvin.

Syksyn alkaessa on mukava hiljalleen jatkaa vapaaehtoistyötä talolla, kun Ovet auki -toiminta on taas käynnistymässä. Kohtaamisen ja yhdessä olemisen paikkoja tarvitaan. Poikien Talo vastaa hienosti tähän tarpeeseen!

Janne Brunni
Poikien Talon vapaaehtoinen

← Takaisin