JAA

VIERAILIJALTA: 9 vinkkiä

Poikien Talo on kehittänyt korona-ajan vallitessa uusia työmenetelmiä, joilla on mahdollistettu poikien ja nuorten miesten kohtaamista sekä heidän hyvinvointinsa tukemista poikkeusaikana. Yhtenä työmuotona olemme päättäneet aloittaa kirjavinkkauksen, jonka tarkoituksena on nostaa esille mielenkiintoisia kirjoja liittyen miehen elämään ja sen eri osa-alueisiin. Teemu Syrjälän Elinvoimaisen miehen kirja valikoitui Poikien Talon ensimmäiseksi vinkkaukseksi. Teemu kirjoitti meille myös omia ajatuksiaan siitä, miten omaa hyvinvointiaan voi vaalia näin poikkeusaikana:

”Aluksi ajattelin, että jaan teille vinkkejä, joilla pysyä tasapainossa poikkeuksellisina aikoina.
Mutta sitten mietin, että ei kukaan halua kuulla mitään vinkkejä – jokainen varmasti löytää omat keinonsa toimia.
Niinpä ajattelin vain jakaa asioita, jotka ovat minua auttaneet elämässäni aina haasteissa. Tässä yhdeksän asiaa, jotka auttavat.

  1. Luota omaan kehoosi. Mikäli lähtökohta on se, että ei pysty luottamaan oman kehon toimintaan, se ohjaa erilaisiin ratkaisuihin ja valintoihin. Henkilökohtaisesti en ole aina luottanut omaan kehooni ja se on jatkuva, säännöllinen harjoitus, että luottaisin enemmän ja enemmän kehon viisauteen. Mikäli on jatkuvaa epäilystä omaan kehoon, on vaikeaa luottaa sen vastustuskykyyyn, hermostoon, hormoneiden toimintaan ja sitä kautta meidän terveyteemme. Kehon kanssa voi alkaa tekemään tuttavuutta ja se voi parhaimmillaan tuoda luottamusta sen valtavaan kykyyn mukautua elämän haasteisiin.
  2. Liiku joka päivä. Liikkuminen ei ole sama asia, kuin treenaaminen tai liikunta. Liikkuminen on aina päivään sopivaa liikettä, joka palvelee sitä, missä kunnossa keho on. Mikäli keholla on voimavaroja, voi haastaa enemmän ja vähän kuormittaa systeemiä, jotta se pääsee vahvistumaan (liitoksissa ensimmäiseen kohtaan). Mikäli koko systeemi on väsynyt, kuormittunut, on aika ottaa kevyttä metsäkävelyä, käsien ja lantion pyörittelyä, hengityksen rytmittäessä liikettä. Mutta joka päivä keho kaipaa liikettä, riippumatta siitä, mikä tila on. Se mikä vaihtelee on kuormittavuus. Haasta sopivasti, lepää riittävästi.
  3. Panosta uneen. Kun on haastavia aikoja, voi olla houkuttelevaa laittaa elämä risaiseksi. Ehkä vielä yksi sarja, ehkä vielä yksi päivitys, ehkä vielä yksi olut illalla. Ei se unirytmi niin tärkeää ole, saattaa mieli sanoa. Mutta se on. Se on tärkeimpiä elementtejä hyvinvoinnissamme. Nyt on hyvä aika tutustua omaan unirytmiin, tehdä iltarituaaleja, jotka auttavat rauhoittumaan. Nyt on hyvä aika luoda oma unirtymi, joka palvelee sinun hyvinvointiasi. Ja kun unirtymi löytyy, sitä kannattaa kunnioittaa, sillä se auttaa sopeutumaan tiettyyn hereillä/nukkumisrytmiin, mikäli sellaista on mahdollista ylläpitää.
  4. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa. Ymmärrä asiat, mihin todellisuudessa voit vaikuttaa. Ja mihin taas et. Keskity niihin, mihin voit.
  5. Pidä keskittyminen omiin tavoitteisiin. Mikäli haasteet vievät sinun kaikki unelmat, tavoitteet ja päämäärät, niin luo pienempiä, jotka edesauttavat sitä, että kuitenkin koet liikkuvasi eteenpäin. On houkuttelevaa hypätä tilaan, jossa ei ole mitään mitä odottaa. On myös mahdollista, että käytät ajan siihen, että työskentelet mini projektien kanssa, jotka ovat linjassa oman elämän visiosi kanssa. Ja ellei sellaista ole, niin mini projektit voivat auttaa selvittämään sen, mikä se ei ainakaan ole. Etsivä löytää. Aina ei tarvitse olla jatkuvaa tavoitetta, tavoitteen perään, mutta päämäärät voivat kertoa jotain myös sinun arvoistasi elämässä. On tärkeää kokea elävänsä omaa polkua todeksi.
  6. Syö oikeaa ruokaa. Ei ole mitään syytä jättää perusasioita taakseen, kun on haasteita. Vaan juuri mitä haasteellisempaa on, on syytä keskittyä perusrakennuspalikoihin, jotka muodostavat meidän mielialan, energiatason, immuniteetin ja elinvoimaisuutemme. Panosta luonnolliseen, luonnon tekemään ravintoon, niin ei voi mennä hirveästi vikaan. Syö luonnollista ruokaa, juo puhdasta vettä. Ruoka olkoon lääkkeesi.
  7. Pura päivittäinen kuormitus luontokosketuksella. Mikäli päiviin kuuluu paljon laitteita, on hyvä käydä purkamassa päivän aikana kertynyt lataus kehoon. Minulle tämä tarkoittaa joka päiväistä uimista/avantoa luonnonvesissä. Purkaa, rauhoittaa ja antaa hyvän fiiliksen nopeasti.
  8. Luota ihmisiin. Jaa tarinaasi, soita ystävälle, puhu kumppanillesi avoimesti ja rehellisesti, samalla vastuun ottaen sanoistasi. Halaa rakkaita, kölli sängyssä vähän pitempään, hiero ja pelaa pelejä lasten kanssa. Luota ihmisiin, sillä luottamus luo yhteyttä ja sitä kautta tunnetta, että ei ole yksin. Me voimme huomattavasti enemmän erkaantua ihmisistä omassa mielessämme, kuin yksikään karanteeni voi sitä tehdä. Mutta onneksi voimme myös sisäisesti antaa toisille ihmisille ja itsellemme mahdollisuuden tulla toisia lähemmäksi.
  9. Pidä hauskaa. Tee asioita, joilla ei ole mitään päämäärää, järkeä tai tavoitetta. Nauti tanssista, kukkien tuoksusta, hengityksen tarkkailusta, musiikista tai vaikka taiteesta, mitä itse luot. Laula, jotta saat kosketuksen syvempään osaan itsestäsi, joka haluaa tulla kuulluksi. Pidä hauskaa, vaikka hauskuutta ei olisikaan nähtävästi näkyvillä. Autat itseäsi ja sitä kautta toisia.

Toivottavasti ajatuksista on jotain hyötyä myös sinun päiviisi.
Tässä vielä video, jossa käsittelen miehisyyttä, mieheksi kasvamista, isyyttä, pojan ja miehen eroavaisuuksia.”

Teemu Syrjälä

Teemu Syrjälä on pohjoisen kasvatti, jolle luonto, luonnonmukaisuus sekä rakkaus tekemiseen ja ilmentämiseen on elämäntyö. Teemu on ”Elinvoimaisen miehen kirjan” kirjoittaja ja ”seksuaalisen nautinnon kortit” tekijä. Hän pitää suosittuja ”miesten viikonloppuja”. Teemun opiskelun ja tutkimuksen pääpainona on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi. Teemu pyrkii opettamaan asioita helposti ymmärrettävässä muodossa. Kurkkaa Teemun esittelyvideo tästä.

www.teemusyrjala.fi
Facebook: https://www.facebook.com/teemu.syrjala.9
Instagram: ”https://www.instagram.com/teemusyrj/

← Takaisin